Övre Ransarån

Den ca 18 km långa sträckan från Ransarn upp till Tjåkkelestugan räknas till övre Ransarån. Strömsträckan består av en allmän fiskesträcka, från sjön Ransarn upp till hängbron nedströms Holmselet, samt en kvoterad fiskesträcka som sträcker sig från hängbron, nedströms Holmselet, upp till Tjåkkelestugan. Endast flugfiske är tillåtet på hela sträckan, både på den allmänna sträckan samt den kvoterade.

Den kristallklara ån rinner genom en storslagen vildmark. Forsar, strömmar och sel gör ån till ett paradis för flugfiskaren. Öring i majoritet, men röding kan stiga i ån ända upp till Skibbleselet.

Vid rätt vattenstånd kan man upptäcka fisk i det klara vattnet. Ibland kan det vara bättre att lokalisera en fisk först innan man lägger ut flugan för att inte skrämma fisken. Fisken är ofta skygg varvid det ibland krävs tunna tafsar.

Utrustning och tips

Flugspö:
9 fot, klass 5 eller 6 är mest användbart. Kraftigare spö kan vara motiverat för streamerfiske eller för fiske i hård vind.
Flugor:
Streamer för att imitera mindre bytesfisk. Dagsländeimitationer i storlekarna 16-12, färg, grått och olivgrön. Nattsländeimitationer i olika storlekar, framför allt för fisket i mitten och slutet av säsongen.
Övrigt:
Polaroidglasögon och myggmedel. Vadare rekommenderas. Håv och peang.
Viktigt:
Ta med er allt skräp och sopor hem.

Fiskeregler och fiskekort

Allmän fiskesträcka

Zon A, fiskesträckan från sjön Ransarn upp till hängbron nedströms Holmselet.

Fiskekort

Allmänna fiskekortet, statens vatten, Västerbottens län.

Pris

  • 1 dygn: 60 kr.
  • 3 dygn: 110 kr.
  • 7 dygn: 200 kr.
  • Årskort, kalenderår: 400 kr.

Tillägg familjemedlem, boende på samma adress: 110 kr per person.
Korten är personliga men gäller även för barn under 16 år som fiskar i sällskap med kortinnehavaren.