Slipsikenområdet

Slipsikån samt tjärnar mellan Slipsiken och Autjojaure

Kvoterat fiskevatten beläget i södra Lappland i Vilhelmina- och Dorotea kommuner. Tjärnar och sjöar samt Slipsikån. Området ligger ovanför trädgränsen och är mycket vindkänsligt.

Fiskesträckan av Slipsikån är 8 kilometer och hela området består av 120 hektar mindre sjöar och tjärnar. Öring i majoritet men det finns också röding. De större fiskarna kan vara mycket skygga i det kristallklara vattnet. Området är stort och man hinner inte utforska alla fiskevatten under 3 dygn. En strategiskt vald tältplats är en bra utgångspunkt.

Utrustning och tips

Flugspö:
9 fot, klass 5 eller 6 är mest användbart. Kraftigare spö kan vara motiverat för streamerfiske eller för att fiska i hård vind.
Flugor:
Streamer för att imitera mindre bytesfisk eller större nattsländepuppor. Dagslände- och nattsländeimitationer. Droppfiske efter djupkanter med förtyngda nymfer kan vara en giftigt fiskemetod.
Spinnfiske, beten:
Spinnare i olika färgnyanser. Skeddrag som gör det lätt att komma ner på djupet samt är lättare att fiska med om vinden är kraftig.
Övrigt:
Polaroidglasögon, myggmedel, håv och peang. Ett par vandringskängor och smygfiske kan vara en bra kombination när man vandrar och fiskar i området.

Fisken simmar ofta närmare land än man tror och ibland är vadare överflödiga.

Ta med er allt skräp och sopor hem.

Fiskeregler och fiskekort

100 fiskedygn upplåts under juli och augusti. Ansökan, för max tre dygn ska vara Länsstyrelsen i Västerbotten tillhanda senast den första maj. Överstiger antalet ansökta fiskedygn kvoten sker tilldelningen genom lottning.

länsstyrelsens hemsida finns en länk till broschyren ”Fjällfiske” med information om alla upplåtna vatten på statens mark i Västerbottensfjällen.

Pris: 135 kr/dygn. Barn under 16 år fiskar gratis i målsmans sällskap.

Flug- och spinnfiske är tillåtet. Fiske med mask eller levande bete är förbjudet. Tre fiskar per dygn får behållas, minimimått 30 cm.